50. léta

Tisk PDF

V letošním roce se naše škola zapojila do celostátního projektu Příběhy bezpráví. Tento projekt je součástí vzdělávacího projektu Jeden svět na školách, který realizuje společnost Člověk v tísni.
     Letošní ročník je zaměřený na moderní československé dějiny, na poválečné období a především na 50.léta a politické procesy v totalitní společnosti. V hodinách dějepisu jsme se zaměřili na život našich vojáků, kteří se nechtěli smířit se zabráním území Československa hitlerovským Německem. Tito vojáci často emigrovali a v zahraničí vstoupili do armády jiného státu, aby mohli aktivně bojovat za naši samostatnost. Proto jsme se také rozhodli shlédnout dokumentární film MUŽ, KTERÝ PŘECENIL ČESKOU DUŠI ANEB ÚTĚKY JOSEFA BRYKSE.

     Snímek popisuje ve vzpomínkách spoluvězňů a komentářích historiků příběh letce RAF Josefa Brykse, který byl za druhé světové války sestřelen a vězněn v nacistických táborech. Po skončení války se stal – stejně jako mnozí další vojáci, kteří bojovali v západních armádách – na základě vykonstruovaného procesu obětí komunistické perzekuce. Z komunistického vězení se již nevrátil: v roce 1957 zemřel v jednom z jáchymovských lágrů. Snímek je působivým svědectvím o odhodlání a vlastenectví muže, jehož osud poznamenaly dva zločinecké režimy.

    V úterý 25. 11. 2008 jsme pak do školy pozvali na besedu bratry – pana Ing. Jana Klementa (ročník 1931) a pana MUDr. Miloslava Klementa (ročník 1923), kteří nám povídali o životě v Bučovicích a okolí po válce, a hlavně o době po únoru 1948. Žáci tak mohli lépe poznat historické události prostřednictvím autentických výpovědí lidí, kteří je zažili. Rádi bychom jim ještě jednou za jejich čas, ochotu a především zajímavé povídání poděkovali.