Návštěva „U babky bylinářky.“

Tisk PDF

V úterý  1.11. jsme měli  krásný den, vydali jsme se společně s  5.A do „eko-centra“ Lipka v Brně.

Cesta byla příjemná , ale dlouhá, protože náš  autobus  uvízl v koloně na dálnici. Program jsme stihl.i                                                                                                                             (David Rybnikář,  5.B)

Po příjezdu nás uvítala milá paní, která nám poradila , jak a kam si máme dát věci.

(Zuzana Holubová , 5.B)

Všichni jsme se přesunuli do sálu, kde nám paní vyprávěla o tom, co je to Lipka .

(Lucie Pavesková, 5.B)

Na začátku programu na nás čekala pohádka „Jak Krakonoš soudil“ .  Četla ji paní, která měla na hlavě klobouk a fajfku v ruce a předstírala Krakonoše. Když si na hlavu nasadila šátek, byla z ní rázem babka bylinářka. Druhá paní nám dala z košíku vybrat část obrázku. Obrázky byly dva, museli jsme je společně seskládat . Tak jsme se vlastně rozdělili nevědomky na dvě skupiny.

(David Rybnikář, 5.B)

Jedna skupina poznávala bylinky a jejich léčivé účinky, vyráběla měsíčkovou mast a bylinný olej. Druhá skupina mezitím ochutnávala čaje a snažila se uhodnout , z jaké jsou  bylinky.  Také jsme šili levandulové pytlíčky.

Vyráběli jsme měsíčkovou mast. Mně osobně  dost páchla.  Dověděla jsem se, že se musí uchovávat v ledničce.                                                                                                                         (Zuzana Holubová, 5.B)

Také se mi líbila ochutnávka čajů. Hned jsem věděla, že čaje nebudou jako čaje „běžné“ – slazené, ale že budou o něco jiné.  Čaje byly dobré až na pelyňkový , který byl proti bolesti břicha. Byl moc , moc  HOŘKÝ !!!!!                                                                                                                          (Daniela Doležalová , 5.B)

Nejhorší pro mě byla ochutnávka čajů …. Nejsem zvyklá pít čaj bez cukru. ( Katka Dvořáková , 5.B)

Dostali jsme i malou knížečku , ve které byly recepty babky kořenářky. Poté jsme měli přestávku. Někteří z nás si nakoupili zábavné a poučné knížky.                                          (Míša Ošancová, 5.B)

Během přestávky jsme se nasvačili, pili bylinný čaj a taky si prohlídli místní zvířátka – králíky i pískomile. Po přestávce jsme si vyměnili činnosti s druhou skupinou.

(Daniela Doležalová, Kristýna Šmedková, 5.B)

Mně se nejvíc líbilo , jak jsme šili pytlíček, do kterého jsme dali sušenou levanduli. Aby nevypadávala z pytlíčku, zabalili jsme ji ještě do kousku vaty.                                                               (Adéla Kurková , 5.B)

Jedna skupina vyráběla bylinný olej a druhá bylinný ocet. Až se zaleží, využijeme je ve škole na přípravu zeleninového salátu.                                                                                 (Tom Lutišan, 5.B)

Mrzelo nás, že už musíme končit.                                                                          (Míša Ošancová, 5.B)

Výlet se mi velmi líbil.                                                                  (Lucie Pavesková, David Rybnikář, 5.B)

Bylo to tam super.                                                                         (Kristýna Šmedková, Zdeněk Štec , 5.B)

Bylo to tam moc hezké .                                                             (Lucie Rybnikářová, 5.B)

Nejvíc se mi líbilo vytváření mastí i vonných sáčků.  Oboje jsme si dovezli domů.

(Petr Kopeček, 5.B)

Mně se nejvíc líbilo vyrábění pytlíků, ochutnávání čajů, vyrábění bylinkového octu a měsíčkové masti. Ale ta příšerně páchla !                                                                             (Ondra Janega, 5.B)

V Lipce mě to fakt bavilo.                                                           (Ondřej Luža, 5.B)

Zaujala mě práce s mastí i šití, povídání i čaje.                   (Laďa Pinke, 5.B)

V Lipce se mi moc líbilo, ale mrzelo mě, že jsme se nestavili na zpáteční cestě u MC Donalda… ale nakonec jsme tak ,tak stihli autobus do Vicemilic.         (Pavel Dvořák, 5.B)

Líbilo se mi všechno.                                                                    (Jirka Kaštan, 5.B)

Na závěr : chci pochválit celou třídu 5.B za vzorné chování během cesty autobusem i v Lipce, za pozitivní přístup, nadšení  i aktivitu.  Současně bych chtěla poděkovat paní Renatě a Aleně za příjemně strávené dopoledne a bezvadnou přípravu programu.

Kromě vonných sáčků, měsíčkové masti, bylinného oleje a octu, jsme si všichni odvezli spoustu zajímavostí a informací.  Nejméně jednu z nich určitě nezapomeneme – příšerně hořkou chuť pelyňku a to, že se pelyněk píše s Y. J

(Andrea Javoříková, tř. uč. 5.B.)