BESEDY ZE ZDRAVOTNÍ A RODINNÉ VÝCHOVY

Tisk PDF
I v letošním školním roce jsme v rámci zdravotní a rodinné výchovy nezapomněli na naší škole zajistit pár zajímavých besed pro naše žáky.  S přihlédnutím na věk a znalosti žáků jsme pro každý ročník volili vhodné téma. Všechny besedy byly zajištěny centrem Lužánky – střediskem volného času v Brně a přednášela je slečna Mgr. Jarmila Krajčová.
   Pro 6. ročníky se beseda uskutečnila již 17. února a zvoleným tématem bylo „Povídání o dospívání“. Žáci si formou dotazů a cvičení přiblížili problematiku jim momentálně velmi blízkou – dospívání. Dověděli se více o fyzických i psychických změnách jejich těla, utvrdili a  ujasnili si znalosti, které již získali dříve.
   10. března přišly na řadu 8. třídy. Ve dvouhodinovém bloku se věnovaly tématu „Umím se rozhodnout“. Hlavním bodem celé této besedy bylo probrat všechna rizika a úskalí, která na žáky čekají se zahájením pohlavního života. Nezapomnělo se na různé druhy antikoncepce, pohlavně přenosné nemoci ani na interrupci.
   Datum 17. března a 31. března bylo významné pro 9. třídy. Žáci se místo dvou vyučovacích hodin plně oddali tématu „Co mě ohrožuje“. I oni se velmi aktivně zapojili do diskuse a probrali  pečlivě veškeré sexuální deviace.
   Myslím, že besedy měly u žáků kladný ohlas. Bylo to také příjemným zpestřením a vítanou změnou ve výuce rodinné výchovy.

   Nesmím ještě připomenout dvě důležité informace.

   Pro děvčata ze 6.A a 6.B byla v únoru přichystána ještě jedna přednáška -  „Čas proměn“. Zde již bez chlapců diskutovala děvčata s paní Marií Šindelářovou o všem, co není zatím až tak vhodné pro dospívající chlapce. Děvčata byla proto nebojácná a ptala se snad úplně na všechno. Závěrem dostaly dívky malé překvapení, které jim jistě udělalo nemalou radost.

   Žáci 7. ročníků se nemusí bát, že budou ošizeni. I pro ně je ještě v letošním školním roce jedna beseda přichystána. Tak se zatím mohou těšit.
Mgr. Kateřina Soldánová, vyučující RV a ZV