Manuál úspěšného rodiče

Tisk PDF

MANUÁL ÚSPĚŠNÉHO RODIČE

Nejste si jistí, zda jdete ve výchově svých potomků správnou cestou? Buďte v klidu, jediný a správný přístup neexistuje. Výzkumy ale mohou naznačit

Manuál úspěšného rodiče

Pochybovat sám o sobě je úplně normální, a pokudjste v roli rodiče, je tento pocit v mnoha situacích obzvlášť oprávněný. Každý jsme jiný a naše děti také. Jakákoliv zkušenost je nepřenosná, ale může být přínosná. A tak jsme nahlédli do výsledků dlouhodobých výzkumů, od nichž se odvíjí mnoho rad. Vybrali jsme pro vás ty nejzásadnější. Můžete se jimi inspirovat, nebo je rovnou zavrhnout. Je to jenom na vás, stejně jako váš přístup k výchově.

1. TRVEJTE NA PLNĚNÍ POVINNOSTÍ

Je dokázáno, že pokud budou vaše děti pravidelně mýt nádobí, skládat prádlo, luxovat či vynášet koš, budou jednou v zaměstnání spokojenější. Neučí se totiž, že rutinní každodenní činnosti jsou nedílnou součástí života.

2. UČTE DĚTI SOCIÁLNÍM DOVEDNOSTEM

Nebojte se svou ratolest co nejdříve zařadit do kolektivu! Výzkumy prokázaly, že děti, které chodily do mateřské školy a neměly problém pomáhat kamarádům nebo se zapojit do společných aktivit, byly schopné mnohem lépe porozumět pocitům ostatních. S vyšší pravděpodobností vystudují vysokou školu a najdou si v životě práci, která je bude uspokojovat.

3. OČEKÁVEJTE NEJVÍC!

Nesmiřte se s málem. Rodiče, kteří plánují pro své děti vysokoškolské vzdělání, je dokáží podvědomě vést k lepší budoucnosti. Samozřejmě vám nikdo nic negarantuje, ale když nepřipouštíte malé cíle, děti automaticky počítají s těmi většími. Inspirujte je i v představách.

4. VYPĚSTUJTE SI ZDRAVÉ VZTAHY

Děti z konfliktních rodin prospívají hůře než děti rodičů, kteří žijí v harmonii. Zůstáváte-li tedy v nefunkčním vztahu právě „kvůli“ dětem, prokazujete jim medvědí službu. Dusno a tlumené noční hádky jsou pro děti mnohem horší, než když žijete v každý v jiné domácnosti. Rozchodem pro ně uděláte možná víc.

5. NENECHTE MIMINKA PLAKAT

Děti, kterým se dostalo citlivé péče v prvních třech letech života, mají zdravější vztahy a lepší kariérní úspěchy v dospělosti. Citlivou péčí je v tomto případě míněna „rychlá reakce na signály, kterými děti dávají najevo své potřeby“ a „poskytování jistoty a bezpečí“ dětem, které právě objevují svět. Takže rada: nechte miminko vyřvat, opravdu neplatí.

6. BUĎTE SPOKOJENÍ

Pokud jste vyčerpaní nebo nervózní, přenášíte svou frustraci na dítě. Děti mají mimořádně vyvinuté radary na vaši nejistotu, nervozitu či podrážděnost a naopak štěstí, vyrovnanost a pohodu. Pokud tedy nejsou potomci zrovna naladěni a v pohodě, zamyslete se, jak jste na tom zrovna vy. Stoprocentně totiž platí staré známé pravidlo: spokojená máma rovná se spokojené dítě.

7. OCEŇUJTE SNAHU

Každý může selhat, vy i vaše dítě, proto je důležité potomkům připomínat, že nikdo není dokonalý a každému se občas něco nepovede. Je třeba pochválit je hlavně za snahu, a dát najevo, že o výsledek zase až tak moc nejde.

8. PRACUJTE

Podle dlouholetých studií dcery pracujících matek studují se zájmem déle, pracují na vedoucích postech a vydělávají více peněz než jejich vrstevnice, které vyrůstaly s maminkami v domácnosti. No, a pokud máte syny a pracujete, připravujete do budoucna skvělé manžely. Synové zaměstnaných matek se prý podílejí více na domácích pracích a později i péči o děti. A nezapomeňte, že dětem dáváte příklad svým vlastním životem a ovlivňujete jejich budoucí vnímání světa.